duminică, 15 martie 2009

Vulturii Ministerului de Interne- "ACVILA"- transformati in jandarmi


"Acvila" a murit!
Cel puţin aşa susţin angajaţii acestei structuri, după ce au primit vestea trecerii din subordinea dircetă a Ministerului de Interne, în cea a unei structuri subordonate.

GSPI "Acvila" este o structura recunoscuta a MAI, care are atribuţii speciale în zona contraterorismului şi a fost înfiinţată la solicitarea Uniunii Europene. Până azi (duminica 15 martie) era o subordonată direct ministrului, dar de pare ca vicepremierul Dan Nica nu poate accepta astfel de subordonati, pentru că nu doreşte ca vreo unitate din Ministerul Administraţiei şi Internelor "să rămână fără control". Asa că va trece, din ordinul ministrului de Interne în subordinea Jandarmeriei Române, iar acest statut ar împiedica eficienţa intervenţiilor grupului.

"Acvila vor deveni jandarmi, daca obtiunea lor va fi asa", a spus Dan Nica, intr-o conferinta de presa, lasând să se înteleagă că nu îl intereseaza de faptul ca tocmai aceasta structura a contribuit, anul trecut la buna desfăşurare a summitului Nato. Si mai trimumfator, ca a reusit sa îi îngenuncheze pe "vulturi", a spus ca "nu există cazuri de demisii la Acvila", iar în acest mod opinia publică urmând să înţeleagă că a câştigat cumva, lupta.

"Acvila" a fost creată, în 2003, la solicitarea UE, pe modelul adoptat de Germania şi Austria, tocmai pentru evitarea verigilor intermediare şi birocraţiei, astfel încât grupul să poată interveni rapid, ceea ce nu se va mai întâmpla de acum în colo. Iar asta pentru că oamenii de la GSPI vor urma directivele Jandarmeriei, care la rândul ei va astepta ordine de la MAI. Mai mult, Jandarmeria are deja o structura de interventie: Brigada Specială "Vlad Ţepeş", astfel ca este foarte posibil ca oamenii sa se cam calce pe bataturi, in cazul in care nu vor fi comasati intr-o singura directie.

Structura este dotată şi pregătită să intervină în acţiuni contrateroriste urbane, navale, aeriene, în protecţia persoanelor şi a VIP-urilor. Specializarea unui luptător din "Acvila" durează între trei şi cinci ani.


Lunetişti GSPI "Acvila" au participat la securizarea Capitalei în timpul summit-ului NATO, iar alţi ofiţeri specializaţi ai acestei structuri au participat la acţiuni de prindere a membrilor mai multor clanuri, printre care Cămătaru, Sile Pietroi, precum şi la anihilarea grupării Donose din Piatra Neamţ. Iar aceste acţiuni sunt doar câteva dintre miile, cu grad de risc ridicat, la care au participat "vulturii".

cititi si: http://www.adevarul.ro/articole/2007/vulturii-ministerului-de-interne.html

Un comentariu:

Anonim spunea...

http://mihaela13o.wordpress.com/2010/01/10/acvila-regala/