joi, 29 mai 2014

PNL și PDL fuzionează și dau un candidat unic. Să aibă Băsescu vreo influență în decizia lor?

Deși s-au jurat că nu vor face alianță, că fiecare cu orgoliul lui și președintele lui, Blaga și Antonescu au dat mâna peste țară și au spus că fuzionează și că vor ”produce” un candidat unic pentru prezidențiale.

Acum, nu sunt de condamnat, având în vedere că partidele de stânga s-au unit și au câștigat, cu greu, dar au câștigat, nu mai puțin de 16 mandate pentru Parlamentul European. Adică cu 5 mai multe ca PDL+PNL (PDL a luat 5 mandate, iar PNL, 6). E cam umilitor.

Foto FB Crin Antonescu


Nu sunt de condamnat, zic. Dreapta are nevoie de putere și un singur partid nu e în stare acum să câștige niște alegeri cu o miză atât de uriașă cum sunt prezidențialele din acest an. Băsescu le ”cântase”, în plimbările lui pe la toate televiziunile și ziarele care-l agreau, că alianța ”Ponta-Voiculescu” o să-i rupă. Bine, că nu l-au ascultat, e una, că l-au înjurat și l-au scuipat, cel puțin la nivel de declarații publice, e alta. Acum ȘOC, Băsescu avea dreptate!

Seara trecută, liderul PDL Vasile Blaga, la câteva ore după ce ieșise de mână cu Antonescu și anunțase viitoarea colaborare și posibilă fuziune, susținea la postul B1TV că domn'le, vor să găsească un candidat unic pe care l-ar vota și Băsescu.

Adică până la urmă imaginea președintelui e bună, având în vedere că după ce s-a pozat cu Udrea pe plajă în tricou cu măr pe piept PMP a luat, evident mult sub așteptări, două mandate de europarlamentar, la câteva luni de la înființare. Așa că Blaga încearcă să-l reatragă pe Băsescu de partea PDL-ului. Numai că, deși șeful statului e cam supărat pe partidul lui Tomac (impropriu spus, că e mai mult al Elenei Udrea și al Elenei Băsescu, implicit al lui), este posibil ca pentru o eventuală susținere să propună el candidatul.

Cred că în disperare de cauză ”marele partid fuzionat de dreapta” va accepta și, cel mai probabil, în caz de câștigarea alegerilor îi vor da și mandatul de premier, că așa zicea Băsescu acum câteva săptămâni, că i-ar cam plăcea să fie în fruntea Guvernului.

Acum ce or face e treaba lor. Mai rămâne să convingă electoratul, mai ales pe cel care de disperare a votat cu singurul om care nu avea absolut nicio treabă cu politica (de Mircea Diaconu e vorba). Alegătorii se vor uita însă și la balamucul făcut în campanie, când se înjurau unii pe ceilalți și se jurau pe mamă că nu se unesc. Și culmea, cei de la care ei așteaptă votul și susținerea nu sunt chiar ușor de păcălit. Să nu uite că la europalramentare mulți au ales să nu voteze. Nu pentru că le-ar fi fost lene să meargă la urne, ci pentru că și-au dat seama că cei propuși să plece la Bruxelles, nu sunt tocmai conform așteptărilor.

Rămâne de văzut dacă forțele de dreapta vor coaliza în jurul lui Băsescu și vor urma strategia impusă de el,în speranța că vor câștiga din nou Cotroceniul. PSD încă stă bine în sondaje, iar Antonescu nu are o imagine tocmai imaculată în prezent.

Niciun comentariu: