marți, 22 aprilie 2008

ziua pamantului

22. aprilie- Ziua Pamantului sau, pe americaneshte, Earth Day

Denumirea Earth Day este folosita pentru a desemna doua manifestari care se tin anual in timpul primaverii in emisfera nordica, si toamna in emisfera sudica. Scopul acestora este de a constientiza si aprecia importanta mediului inconjurator. Earth Day a fost initiata in S.U.A.

In septembrie 1969 la conferinta din Seatle, Washington, senatorul Gaylord Nelson anunta ca in primavara anului 1970 va avea loc o demonstratie pentru natura la nivel mondial. Prin demararea acestui protest impotriva efectelor adverse pe care omul le are asupra naturii, senatorul Nelson urmarea inscrierea protectiei mediului inconjurator pe agenda nationala.
Atunci proiectul a fost vazut ca o joaca, a fost retras, dar a functionat. Cu cateva luni inainte de prima aniversare, mai precis in noiembrie 1969, un reportaj aparut in New York Times remarca numeroasele actiuni demarate pentru protectia mediului inconjurator. Astfel ca, pe 22 Aprilie 1970, milioane de americani au iesit in strada pentru a sustine miscarea pentru protectia mediului. Lor li s-au alaturat numeroase licee, colegii si universitati care organizau proteste impotriva deteriorarii naturii.Principalele probleme pe care Earth Day le aducea in atentia oamenilor erau poluarea petroliera, poluarea produsa prin deseurile si gazele emanate de fabrici, poluarea cu pesticide, extintia mai multor specii de plante si animale. Pe 22 aprilie 1990 Earth Day a reusit sa impuna actiunile de reciclare ca fiind vitale in problema mediului. Coordonatorul programului Earth Day, Denis Hayes, a initiat in anul 2000 o alta campanie, de aceasta data focusata pe incalzirea globala si a facut demersuri pentru folosirea energiilor ecologice. Campania a cunoscut un deosebit succes la nivel mondial, milioane de oameni din 184 de tari alaturandu-se acestei cauze. De remarcat ar fi ca Earth Day 2000 a fost puternic sustinuta prin intermediul Internetului. Mesajele campaniei au atins orase de pe intreaga planeta: Kiev, Ukraine; Caracas, Venezuela; Tuvalu; Manila, Philippines; Togo; Madrid, Spain; London; si New York.
Daca senatorul Statelor Unite ale Americii, Gaylord Nelson, o initiat in 1969 ideea de protejare a mediului prin sarbatorirea Zilei Pamantului pe 22 aprilie, acum guvernele nationale din 175 de tari si peste 500 de milioane de oameni s-au alaturat acestei cauze.
sursa:studentie.ro

Niciun comentariu: