joi, 9 octombrie 2008

ZVON!!!!!! "banca ta da faliment!" Ce te faci?

Ceea ce o sa va descriu in continuare este doar o parere proprie,dar care se bazeaza pe ceea ce am auzit de la unii clienti ai bancilor, care se vaitau prin diverse locuri publice.

Criza financiara mondiala e o noua metoda de publicitate pentru bancile care nu au "produse" competitive, de a atrage clienti noi.

In fiecare zi, de cand a inceput "criza", cei care au bani depozitati la diverse banci din Romania incep sa isi puna problema daca institutia financiara respectiva nu cumva da faliment. Aproape, daca nu chiar toate sucursalele si agentiile bancilor de pe piata romaneasca, mai ales cele aflate printre perimele 10 s-au confruntat, in ultima perioada, cu foarte multe cereri de rertragere a banilor din depozitele la termen si conturile curente. Cele mai multe solicitari au venit de la persoanele fizice, care au conturi destul de mici, dar si de la persoane juridice, care lunar varsa in conturile deschise la aceste institutii sume foarte mari. Acestea din urma sunt cel mai usor de convins sa isi mute conturile in aceste momente de criza, mai ales ca statul nu garanteaza prea mult din sumele aflate in conturi si depozite.

De ce vor clientii bancilor sa isi scoata banii din conturi? De unde stiu ei ca bancile respective vor da falimet? Ei bine...de la "binevoitorii" angajati ai bancilor concurente, acele banci care pana in prezent nu au avut sustinere financiara pentru produse bancare competitive. Acum este momentul ca fix aceasta lipsa de produse sa le sporeasca credibilitatea...desi doar virtual si pentru cei care pot fi pacaliti. Iar in conditiile de incertitudine de acum, sunt foarte multi care duc grija banilor din conturi.

Fenomenul "speriatul clientului concurentei" a inceput de vreo doua saptamani. Si culmea, functioneaza!!! "Am auzit ca banca "X" e pe faliment", sau "sper ca nu mai ai cont la banca "Y", sau "scoate tot ce ai cat mai poti ca in cateva zile banca "z", da faliment... am aflat eu, ca asa se vehiculeaza in cercul bancar", sunt doar cateva dintre "indemnurile" pe care consilierii bancilor, oricare dintre ele, le fac "gratuit" apropiatilor, prietenilor, cunoscutilor, ori vecinilor care au conturi la concurenta. Ca argument la ceea ce spun,cei care lanseaza zvonuri pe piata, vin si cu o "solutie" imediata... adica "mergi mai bine la banca "W", sau vino la noi, pana gasesti ce sa faci cu banii, e mai sigura, in plus au/ am primit acum fonduri salvatoare am auzit/ stiu eu, de ce crezi ca au o dobanda mai mare la depozite? au de unde sa dea...". Degeaba mai incearca banca "falimentata" virtual sa convinga clientul ca sunt simple zvonuri... acesta isi ia banii si pleaca la cel care "l-a avertizat"... Astfel ca e foarte posibil ca un simplu zvon sa se transforme in realitate!

Acum si bancile care atrag clientii in acest fel pot cadea "prada" aceluiasi tip de "faliment", pentru ca daca zvonul functioneaza o data va functiona, cu siguranta, de mai multe ori, iar poate chiar "binevoitorul" care si-a atras capital folosindu-se de criza, poate deveni un falimentar pe bune.... Deci banii din contul bancar...ce facem cu ei?

Si mai e ceva... daca banca la care aveti banii da faliment....sa nu va ganditi ca daca aveti un credit, la aceiasi banca, sau la oricare alta institutie financiara, veti scapa de returnatul banilor. Ei bine, in caz de faliment, banca va considera toata suma scadenta si o va recupera... deci...

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu a iesit cu o declaratie si a negat toate aceste zvonuri. Mai mult el a promis ca toti cei care dau astfel de zvonuri pe piata, vor fi prinsi, iar daca se va constata ca acestia sunt lucratori ai bancilor, acestia nu vor mai putea lucra niciodata in acest sistem.

Niciun comentariu: