marți, 27 mai 2014

Bambilici cu politica din România. Cei care nu au votat, principalii vinovați?

Campania electorală pentru europarlamentare a fost un bambilici, la propriu. Nimeni nu a luat-o în serios. Lumea s-a dus și a votat după ureche sau după cât de plină a fost găleata electorală. Unii au votat cu Diaconu doar pentru a-i sabota pe ceilalți. Alții au ales să nu se ducă la vot.

Aș vrea să vorbesc puțin despre cei care nu s-au dus la vot. Mulți îi condamnă, că na, nu și-au îndeplinit îndatoririrle cetățenești și că să nu-i audă apoi că nu fac treabă ăia care s-au dus în PE.



Ei bine, nu e chiar așa. Nu mai trăim în comunism unde prezența la vot era obligatorie. Pe bune. Îmi aduc aminte cum bunicii mei, care nu erau nici în ruptul capului de acord cu Ceaușescu, mergeau cum puteau să pună ștampila pe dictator. Și dacă au pus, ce? Au avut vreodată curajul să-l tragă la răspundere pentru că citeau la lumina lumânării sau a lămpii cu gaz, că vine CAP-ul și le ia vițelul din curte, că îi ia mierea, laptele, porumbul sau mai știu ce mai produceau ei? Nu, pentru că nici nu apucau să deschidă gura. Aveau copii și copiii trebuiau să facă școală, să se angajeze și să-și crească, la rândul lor, copiii pe care-i obliga statul să-i facă. Acum nu mai e așa.

Să nu mă înțelegeți greșit, nu îndemn oamenii să nu iasă la vot, dar cei care nu ies nu sunt de condamnat. Păi cu cine era să voteze? Pe cine să trimită la Bruxelles și, mai ales, de ce? Politicieni care până acum două luni uitaseră că România este formată din oameni care au drepturi și nevoi, acum mai aveau puțin și le făceau unghiile sau le curățau wc-urile. Poate că românii nu mai pot fi păcăliți. Poate că s-au săturat ca atunci când merg în străinătate să vadă cum ceilalți își pipăie portofelul, ceasul, geanta, atunci când aud că vin din România. Mai sus de slugi nu suntem priviți în străinătate deși medicii noștri le tratează bolavii, inginerii noștri le construiesc avioanele, trenurile, le dau de mâncare sau copiii noștri, trimiși la studii acolo (bine,nu chiar toți) se dovedesc a fi niște genii în aceste țări ”civilizate”.

Mulți uită că aceste țări ”civilizate” au fost civilizate cu forța. Pedepsele pentru orice muc aruncat pe stradă sunt atât de mari, încât au curățenie de frică. Noi nu din cauza sancțiunilor prea blânde nu suntem civilizați, ci din cauza nivelului de trai, din cauza diferenței colosale dintre bogați și săraci. Românii sunt ”indisciplinați”, cum ne mai categorisesc unii, din cauza lipsei de orice posibilitate de a supraviețui decent. De foame.

Cum să le ceri românilor să te trimită în Parlamentul European când ei știu că după ce ai plecat acolo, uiți pentru ce te-ai dus? Te votează cei cărora le dai un covrig în ziua votului, le iei un pachet de țigări sau o cinzeacă. Ceilalți se gândesc de două ori înainte de a pleca de acasă și de alte cinci ori înainte de a vota pe cineva, dacă au ajuns la urne.

Așa că mai ușor cu ”dacă nu votezi, să nu ai pretenții”. Și cei care nu votează plătesc taxe și impozite, bani care vă intră prea ușor în conturile voastre de aleși ai poporului. Nu sunteți aleși ai poporului, sunteți aleșii foamei, dacă vreți să știți punctul meu de vedere. Dar sunt sigură că nu vă interesează și nici nu vă va interesa vreodată.

Campania voastră a constat în cine pe cine bălăcărește și înjură mai mult. Premierul și președintele au devenit vedete de televiziune, în România. Mai au un pic și cheamă paparazzi să-i pozeze cândmerg la epilat, la liposucție sau la pus de silicoane, mă rog, în funcție de necesități.

Celor care pleacă la Bruxelles, vă doresc să nu uitați că orice urcuș are și un coborâș și, mai ales, nimeni nu este de neînlocuit!


Niciun comentariu: