duminică, 25 mai 2014

Nici turismul electoral nu mai ce a fost...

Ministerul de Interne anunța, azi, cu mare fast, că numărul incidentelor electorale a fost mult mai mic față de  cel de acum patru ani. Și chiar și așa a fost... Nu am văzut nicio organizare din partea ”agențiilor de turism electoral”. Dacă la alegerile precedente se organiza cu mare tact furtișagul de voturi, acum au dat chics.

Ziua a început prost și fără niciun fel de organizare. Mai întâi, câteva autocare cu ”angajați” ai unei firme de pază sau de curățenie, că nu s-au hotărât televiziunile de unde erau, au ”descins” la două secții de votare din Sectorul 1 al Capitalei. S-a oprit votul și au început verificările. În fine, totul s-a terminat după vreo zece minute.

Foto: știrileprotv.ro


Nici nu apucaseră reporterii de știri să plece de la secția respectivă, alte câteva autocare cu ”turiști din Dâmbovița” care tocmai veniseră să ”viziteze” câteva secții din București. Nu au reușit nici așa...
Au mai fost câteva bătăi cu pumni și picioare într-o secție din Teleorman, parcă și câteva tentative de vot multiplu. Fără rezultat.

Toată treaba au făcut-o tot primarii. După ce au promis pâine, apă și bătaie sau ce le-o mai fi promis, plus plimbare gratis cu mașina până la secție și înapoi, tricouri, umbrele, pixuri și alte chestii de ”valoare inestimabilă”, eventual doi mici și o lingură de muștar, au reușit să ”înroșească” România, cum bine spunea un lider al unui mare partid, la o ședință de organizare a alegerilor.

Cel mai tare a fost Mazăre. Deci Mazăre e cel mai tare PR și director de marketing, de imagine și de ce-o mai fi din PSD. Păi cum să nu voteze lumea când vine el cu șase votătoare, care mai de care? Că, na, fiecare își imaginează că mai pomană electorală ca un funduleț, un sân la vedere, nu mai există. Așa că sub hipnoza argatelor lui Radu împăratul (sau ce naiba personaj ar fi), merge alegătoru și pune ștampila, unde zice el.

A, a mai fost și un președinte de secție care ar fi băgat în urnă mai multe voturi și un altul care a plecat cu ștampilele acasă, că erau în siguranță.

Păi bine, oameni buni, așa se face? Ce au ieșit la pensie măsluitorii? Păi dimineața se fac fraude, când e lume puțină la vot? Cum așa? Dar ce, nu puteau să facă o gaură în parchet, fix sub urnă? Și când nu era lumea atentă, cineva mai introducea câteva mii de buletine?

În sfârșit, scorul era previzibil. PSD, PNL, PDL, PMP. Mircea Diaconu a fost bonus. Acum, dacă stau să mă gândesc, PSD a avut o majoritate covârșitoare, greu de depășit de celelalte la un loc. Separat, drepta este slabă...poate dacă s-ar uni, am avea un echilibru. Nu cred că vor reuși să dea ciolanul din mână.

Niciun comentariu: