joi, 13 martie 2008

Busuioc, nu mai veni in tara! Nu te meritam!

Costel Busuioc, un zidar român cu opt clase, emigrat în Spania, a fermecat telespectatorii televiziunii publice spaniole. El a câstigat finala concursului "Hijos de Babel" cu un total de 46 de puncte, aflându-se în fruntea clasamentului pe toata durata concursului.
In ciuda calitatilor sale vocale deosebite, Busuioc a refuzat însa oferta de a studia canto la Opera de la Viena, deoarece avea nevoie de bani pentru a-si intretine sotia si cei patru copii. Costel a declarat ca îsi doreste sa râmana definitiv în Spania ca un semn de recunostiinta pentru tara care i-a oferit atât de mult. Câstigând marea finala a concursului, tânarul are un contract cu casa de discuri Sony BMG, care va produce si promova primul sau disc si îi va asigura cei mai buni profesori de canto din Spania.
Povestea românului care a socat întreg continetul cu vocea sa, nu este una dintre cele mai fericite. A plecat din casa parinteasca la vârsta la care alti adolescenti visau doar ca or sa ajunga aviatori, ori cine stie ce vedete. A muncit din greu pentru sa îsi câstige existenta, iar casa în care împreuna cu sotia sa îsi creste cei patru copii, nu este tocmai un palat... In tinerete, Costel Busuioc a pazit oi, a spalat vagoane si a fost maseur la un azil de bâtrani... Apoi a hotarât sa plece la munca în Spania, pentru a-si întretine familia. Aici a lucrat cu ziua pe santier, pâna când prietenii, care l-au auzit cântând, l-au convins sa se înscrie la concursul care l-a facut celebru. De aici a început totul. Dupa câteva ore de dictie si canto, a ajuns sa fie comparat cu Pavarotti. Nu si-a uitat însa niciodata familia, satul de unde a plecat, sau parintii, care nu mai au cuvinte sa îsi exprime fericirea ca fiul lor e cel mai bun. Acum viata lui si a familiei sale s-a schimbat radical. Copiii nu vor mai purta haine invechite, iar sotia sa nu va mai trebui sa renunte la tot pentru a asigura odraslelor un trai cât de cât decent.
A trebuit însa ca un concurs organizat de spanioli sa ne faca sa întelegem ca avem valori printre noi. Iar aceste valori sunt chiar acolo unde ne asteptam mai putin, printre oamenii care îsi castiga pâinea doar prin multa munca. In Spania deja ajunsese vedeta, pe când în tara sa nu il cunostea nimeni. Stia sa cânte si în România, dar nu a fost acceptat nicaieri, pentru ca nu avea studii. Abia acum, când ajuns în elita europeana si strainii îi ofera tot felul de privilegii, s-au trezit si ai lui...românii adica. Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu i-a oferit lui Costel Busuioc o bursa de studii la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.... Basescu l-a felicitat si toata lumea vrea sa-l îmbratiseze. Dar pâna acum a vazut cineva ca are copiii desculti sau ca nu au rechizite pentru scoala? Pe schele în Spania, când începea Busuioc sa cânte, nu mai muncea nimeni. Televiziunile si ziarele straine sunt pline de stiri despre românii care comit tot felul de infractiuni, dar cu toate acestea autoritatile românesti ridica din umeri si le da dreptate. Acum aceleasi televiziuni si ziare îl cauta pe Costel Busuioc sa le dea interviuri. Iar mândria nationala nu mai are margini, ca de, acuma e al nostru, chiar daca al nostru murea de foame pâna sa ajunga sa munceasca pe santierele din Spania.

Niciun comentariu: