miercuri, 5 iunie 2013

Ministrul Sanatatii zice ca vrea sa se reia activitatea de transplant in Romania

"Dorim sa reluam cat mai rapid transplantul cardiac la Târgu-Mureş si sa dezvoltam alte centre de transplant din ţară", scrie Eugen Nicolaescu pe pagina sa de Facebook.


"Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş va fi redeschis ca unitate sanitară publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătăţii, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, lansat vineri în dezbatere publică pe site-ul MS" potrivit unui articol MEDIAFAX.
Proiectul mai prevede că Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş se finanţează integral din venituri proprii, din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi din alte surse, în condiţiile legii.

De la dorinta pana la practica este insa un drum lung, plin de obstacole administrative si financiare. 

Dr. Victor Zota, coordonator naţional de transplant, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că nu înţelege nici acum de ce la Târgu Mureş nu s-a mai făcut transplant cardiac în ultimii ani, întrucât centrul avea acreditare din 2011.

"Nu ştiu dacă problema transplantului de cord de la Târgu Mureş va fi rezolvată odată ce institutul va căpăta statutul de unitate sanitară cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătăţii, în condiţiile în care atâta timp cât a fost în subordinea Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, nu a făcut nicio intervenţie de acest fel, deşi avea toate condiţiile. Când am întrebat medicii de ce nu fac transplant de cord, atât cei din Bucureşti, cât şi cei din Târgu Mureş au spus că nu au primitor eligibil cu donatorul", a spus Zota.
Ministrul sustine insa ca va gasi solutia: "Astazi voi avea o intalnire cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant, conducerea Spitalului Regional Târgu-Mureş, preşedinţii comisiilor de specialitate din cadrul MS, specialişti şi conducerea UMF Bucureşti şi Târgu-Mureş pentru a clarifica câteva aspecte de mare importanţă privind reluarea activităţii de transplant în România, precum şi situaţia transplantului de cord", mai arata ministrul pe Facebook.


Niciun comentariu: